Judo is niet alleen een wedstrijdsport, maar het is vooral ook een recreatiesport die bedoeld is voor het algemeen welzijn en de lichamelijke opvoeding van de mens, ongeacht de leeftijd bij aanvang.

JU-DO, wat letterlijk “zachte weg” betekent, is door de ontwerper van het Judo en oprichter van de KODOKAN (1882), prof. Kano, ontwikkeld. Uit het oude Jiu-jitsu heeft hij die elementen gehaald en aangepast om het voor iedereen mogelijk te maken om, wat hij toen noemde, het “judo” te beoefenen. Enige jaren later werd het judo door het Japanse Ministerie van Onderwijs erkend en werd het op alle scholen onderwezen. Na 1938 werden leerlingen van Jigoro Kano in Europa gestationeerd, Kawashi (Frankrijk), Koizumi (Engeland), Hanno Rhi (Duitsland) en zij hadden de opdracht het Judo te verspreiden. Enige jaren later werd het Judo ook in Nederland bekend.

Momenteel wordt het op grote schaal beoefend en kent het vooral veel jeugdleden wegens het opvoedende karakter. Het met elkaar rekening houden komt in het “spel” zeer nadrukkelijk naar voren. Niet bang hoeven te zijn komt naar voren door het beoefenen van diverse belangrijke lichamelijke prestaties, zoals het duwen, trekken, tillen, stappen, hinken, springen, kruipen, rollen, kortom allerlei belangrijke oefeningen waarbij het lichaam benut en gebruikt wordt, hetgeen voor de jeugd tijdens de groei en ontwikkeling van hun lichaam onmisbaar is.

Judo is een sport, spel en een kunst, waarbij het erop aankomt de “tegenstander” d.m.v. zijn eigen kracht (bewegingen) – hetgeen bij wedstrijden tussen judoka’s die aan elkaar gewaagd zijn, vaak verloren gaat – uit balans te brengen en te werpen (been-, heup- of schouderworp) of proberen onder controle te krijgen en te houden (houdgrepen). Kennis, vaardigheid, inzicht, training, stabiliteit zijn nodig voor het toepassen van een goede judotechniek. Dat een ieder zich dat kan aanleren door serieus te oefenen, behoeft natuurlijk geen betoog.

Jigoro Kano had een systeem ontwikkeld met als voornaamste doel de geestelijke en lichamelijke vorming. Daarnaast stelt het de beoefenaars in staat onderlinge wedstrijden aan te gaan om hun eigen vorming met die van anderen te meten.

 

link: Judo Bond Nederland over de geschiedenis van Judo

 

1545042_616657525054145_2059448927_n

 

Leave a Reply