1. Als je de judozaal (dojo) binnenkomt, maak je bij de deuropening een buiging en zegt; ‘Oesh’ daarna ga je op je knieën zitten aan de rand van de mat (tatami).
 2. Een dan-graadhouder (zwarte band en hoger) wordt altijd aangesproken met Sensei.
 3. Als de les begonnen is mag je de dojo niet verlaten zonder toestemming van de Sensei.
 4. Tijdens de les mag je niet praten, behalve als er iets gevraagd wordt, of als je zelf iets wilt vragen.
 5. Het judopak moet schoon en goed gestreken zijn en mag niet vervelend ruiken, tevens moet het pak aan de juiste afmetingen voldoen (beter te groot dan te klein).
 6. Handen en voeten moeten schoon zijn en de nagels moeten ook kort geknipt en verzorgt zijn.
 7. Als je als meisje/vrouw lang haar hebt, moet je dat stevig opbinden of invlechten. Jongens/mannen moeten tevens ook met een verzorgt kapsel op de tatami verschijnen.
 8. Meisjes/vrouwen moeten een wit T-shirt onder het judo pak dragen, de jongens/heren dragen de judojas (judo-gi) op ontbloot bovenlichaam.
 9. Het is verboden of tijdens het judo scherpe voorwerpen of sieraden te dragen (o.a. haarspelden, piercings, oorbellen, ringen, horloges en arm- en enkelbandjes) I.v.m. het veroorzaken van wonden aan je medejudoka en jezelf.
 10. Als de les afgelopen is, mag je de dojo pas verlaten als de Sensei daar toestemming voor geeft.
 11. Na de les is het verplicht om te douchen. Dus handdoek en douche spullen meenemen in de sporttas.
 12. Van de kleedkamer naar de dojo en andersom is het verplicht om slippers te dragen, voor dat je de dojo betreedt doe je de slippers uit. Ook is het raadzaam om hygiënische reden je slippers te dragen tijdens het douchen.
 13. In de kleedkamers hou je je rustig om ongelukken te voorkomen, ook laat je geen afval achter, dit kun je eventueel kwijt in de daarvoor bestemde afvalbakken.

 

DSCN0320

Leave a Reply